Milyen műfogsorrögzítőt válasszak?

A műfogsorrögzítő nagyszerű segítséget jelent az enyhén mozgó műfogsor esetén, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy az erős harapások esetén nem feltétlenül garantálnak biztos rögzítést. A piacon elsősorban adhéziós ragasztókkal és rögzítőkrémekkel találkozunk. Ezek megfelelő megoldást biztosítanak a legtöbb esetben. A krémek és ragasztók vékony párnaréteget képeznek a műfogsor és az íny között, ezzel jobb rögzítést képesek biztosítani, illetve képesek megakadályozni, hogy ételdarabkák kerüljenek a műfogsor alá. Ez utóbbi fontos szempont az íny egészségének megvédése érdekében, hiszen a bomlásnak indult ételmaradványok elősegítik a különböző száj- és ínybetegségek kialakulásának kockázatát.

A műfogsorrögzítők számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek a nyál természetes tapadóképességét hivatott javítani. A műfogsorrögzítő krémek legfőbb összetevői a maleinsav, a polivinil-metil éter, a paraffin, a magnézium-, nátrium- és cinksók, a cellulózgumi, metil-laktát és a különböző aromaanyagok. A gyártók természetesen más összetevőket is felhasználnak, de mivel nagy versengés folyik a készítmények hatékonyságának javítása érdekében, ezek listáját jellemzően titokként kezelik.

A műfogsorrögzítő krémek használata egyre népszerűbb, egyre többen szavaznak bizalmat ezeknek a készítményeknek. A szakemberek rendszerint hangoztatják, hogy a készítmények hasznossága nyilvánvaló, de ennek ellenére a protézissel rendelkezőknek nem kell állandóan műfogsor rögzítőt használniuk. Ha a műfogsor illeszkedése nem megfelelő, megfelelő igazítással, alábéleléssel ismét a lehető legkedvezőbb formájúra kell formálni. Ezzel biztosítható az íny természetes formájának megtartása, illetve ilyen módon előzhetők meg a különböző száj- és ínybetegségek.

A rosszul illeszkedő protézis rontja az fogíny állapotát, ami hosszútávon olyan mértékű sorvadást idézhet elő, amire már a műfogsorrögzítő készítmények sem jelentenek megoldást. Tehát egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a műfogsorrögzítő hasznos és eredményes segítséget jelent a rágás segítésében, ráadásul a harapás erejét is növelhetjük a segítségével, ugyanakkor nem helyettesíti a protézis pontos méretezését.

A műfogsorrögzítő krémek használata esetén ismernünk kell a protézis tisztításának jelentőségét is. A szájnyálkahártyáról nedves fogkefével és hagyományos fogkrémmel könnyedén eltávolítható, a protézisről azonban kissé körülményesebb és időigényesebb lehet a krém eltávolítása. Ha magát a protézist nem tisztítjuk rendszeresen, abban az esetben gombás fertőzések és különböző fertőzések alakulhatnak ki. Ezek sok esetben nem járnak fájdalommal, így a protézis viselője sok alkalommal nem is tud a fertőzésről. Rendszerint az egyetlen tünet a kellemetlen szájszag, ami indokolttá teszi a probléma gyökerének felkutatását.

Sokan a műfogsorrögzítők nem túl kellemes, sőt kimondottan kellemetlen íze miatt ódzkodnak a készítmény használatától. Ezen segíthet a gyógynövényes összetétel, ami már sokkal kellemesebb ízhatást biztosít. Egyes vélemények és kutatások azt támasztják alá, hogy a műfogsorrögzítők hosszú távú használata rontja az ízérzékelést. Ez talán egy újabb érv amellett, hogy ezeket a készítményeket rendeltetésszerűen használjuk és lehetőség szerint igyekezzünk pontos méretre igazíttatni a protézist.