Házi duguláselhárítási módszerek vegyszerek nélkül

A lefolyók dugulása mindig a legbosszantóbb pillanatban következik be; amikor épp tusolni szeretnénk, amikor halmokban állnak a zsíros edények vagy amikor élettani szükségleteinknek kell eleget tennünk. Ilyenkor rövid idő alatt megoldást kell találnunk a problémára, akármelyik helyiség akármelyik lefolyójáról legyen is szó. A dugulás elhárítása a betegségek megelőzése miatt is fontos, hiszen a dugulást képező góc veszélyes baktériumok tökéletes telephelye lehet.

A házi duguláselhárítási módszerek segítenek abban, hogy mi magunk azonnal elvégezhessük a dugulás elhárítását. A következőkben olyan vegyszermentes módszereket mutatunk be, amelyek hatékony megoldással szolgálhatnak, miközben teljesen veszélytelenek az egészségünkre.

A legismertebb házi duguláselhárítási módszer a hagyományos wc pumpa használata. A pumpa nem feltétlenül képes eltávolítani a dugulást okozó szennyeződést, azonban az elvezetőcsőben felhalmozódott víztömb mozgatásával képes kimozdítani a gócot a helyéről, így akár önmagában is eredményes megoldás lehet. Nagy előnye, hogy bármikor rendelkezésre áll, így nem kell sem szakemberre várnunk, sem a közértbe rohangálni a megfelelő szerekért, ráadásul csak egyszer kell megvásárolnunk, további költséggel nem kell számolnunk.

A házi duguláselhárítási módszerek sorában meg kell említenünk az ecetet is. Az ecet a legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen sokan különböző ételek ízesítésére is használják. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a lefolyók tisztításához megfelelőbb a 20%-os ecet, viszont ennél rendszerint gyengébb koncentrációt használunk az ételek elkészítéséhez. Érdemes tartani otthon egy litert az erősebb koncentrációból is, hiszen nem csak a lefolyók tisztítására, hanem vízkőoldásra és más makacs szennyeződések eltávolítására is kiválóan alkalmas. A dugulások megszüntetésére magas hőmérsékleten használhatjuk a leginkább. Várjuk meg, hogy a lefolyóból elszivárogjon a víz, majd öntsünk fél liter forró ecetet a lefolyóba. Nem szabad elfelejteni, hogy az ecetnek szúrós szaga van, ezért óvakodjunk attól, hogy a forró ecet fölé hajoljunk. Bánjunk vele óvatosan, majd a használata után alaposan szellőztessünk ki!

Akit zavar az ecet erős szaga, az helyettesítheti akár citromsavval is. Ez a megoldás azonban kevésbé hatékony, ezért nagyobb mennyiségre lehet szükség. Fontos pozitívum azonban, hogy nem kell a szúrós szag miatt aggódnunk és nem kell hosszasan szellőztetnünk, ami a téli időszagban fontos szempontnak bizonyul.

Ezeknél a módszereknél sokkal kevésbé ismert megoldás a pezsgőtabletta alkalmazása. Nincs más teendőnk, mint 2-3 pezsgőtablettát dobni a wc csészébe, majd várni 15-20 percet és öblíteni. A pezsgőtabletta aktív összetevői képesek bomlasztani a szerves szennyeződéseket, de hatástalanok maradnak a dugulást okozó tárgyakkal és szervetlen anyagokkal szemben. Ettől függetlenül a módszer kevésbé hatékony, de egy próbát mindenképpen megér, hiszen a legegyszerűbb és legkényelmesebb módszerről van szó, ami ráfordítási költsége is minimális.

Végül pedig meg kell említenünk a legismertebb megoldást, ami kiváló hatékonysággal rendelkezik: a forrásban lévő víz nagy mennyiségben történő használata képes feloldani a különböző szennyeződéseket. A leghatékonyabban zsíros szennyeződésekből adódó dugulásokkal szemben alkalmazhatjuk, legyen szó akár konyhai, akár fürdőszobai dugulásról. Fontos megjegyezni, hogy a módszer nem csak a dugulások eltávolításában, hanem a megelőzésében is hatékony. Érdemes havonta forró vízzel átmosnunk a lefolyók falait, így eltávolíthatjuk a megtapadt zsíros szennyeződéseket.

Látható, hogy a házi duguláselhárítási módszerek hatékonyak, mégis érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a dugulásokat mindenekelőtt megelőzni érdemes, így biztosan nem kell szakembert hívnunk. Ha odafigyelünk, mit engedünk lefolyni a lefolyókon, jelentősen csökken a dugulások kialakulásának valószínűsége.