A vendégváró vegán pogácsa

Akárhogy is van, nagy valószínűséggel a vegánok nagy többsége is kedveli a pogácsát. A pogácsatészta viszont érzékeny az összetevőkre, ezért fontos, hogy a vegánok által nem fogyasztható összetevőket valami hasonlóan kiváló anyaggal pótoljuk.

Nagy kedvencem a medvehagymás, a burgonyás  és a vegán túrós pogácsa. Ezek az ízletes pogácsák, kisebb furfanggal vegánok számára is fogyaszthatóvá alakíthatók.

A vegán burgonyás pogácsát például érdemes édesburgonyával (batátával) készíteni és akkor eleve szép sárga színe lesz, de persze síma burgonyával is lehet készíteni.

Mindhárom pogácsás receptnél zsiradékként érdemes növényi, nem génkezelt alapanyagokból készült, nem hidrogénezett (bio)margarint  és kókuszzsírt használni. Sóként Himalája sót. A kelesztéshez szárított élesztőt és növényi, például rizstejet használjunk.

A túrós pogácsánál vegán túrót ajánlott használni. A medvehagymás pogácsa tésztájába, pedig ne feledjük belekeverni az apróra vágott medvehagymát!

Készítsük el a kelesztéshez szükséges élesztőt. A megfőtt, összetört burgonyához keverjük hozzá a lisztet, a jó minőségű, növényi margarint vagy kókuszzsírt és öntsük rá a felfutott élesztőt.
Az összegyúrt tésztát, 45 perc kelesztés után nyújtsuk ki, majd középre hajtogatva kelesszük még 15-20 percig, a műveletet, akár egymás után háromszor is megismételve.

Az utolsó hajtogatás, nyújtás után, a félcentis tészta tetejét berácsozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle és megsütjük 180 C fokos sütőben.
Fotó kredit