A vegyi anyagok már a nemek arányát is befolyásolják

Egy kanadai indiánrezervátumban arra lettek figyelmesek, hogy egyre kevesebb fiú gyermek jött világra az elmúlt évek során. Ennek az oka pedig kapcsolatba hozható egyes vegyi anyagokkal, és az ott működő gyárakkal.

Ontario államban, Kanadában található a Chemical Valleynek nevezett iparvidék, ahol bármerre megyünk, minden irányban vegyi üzemeket találunk. Ebben a térségben folyamatosan érezhetjük azt a kellemetlen szagot, amely a kénes-gázolajos szag kombinációjaként írható le. A területen van egy indiánrezervátum is, ahol már szinte csak lányok születnek. Ennek az okát kapcsolatba hozták a környezet nagyfokú elszennyeződésével, amelynek mértéke az elmúlt 15 év alatt egyre csak súlyosbodott.

A kutatók az gyanítják, hogy kapcsolat lehet az egyre kevesebb fiúgyermek születés és a környezeti szennyezettség között. A statisztikák szerint a fiúk aránya már 1993-tól csökkenni látszik, és 10 évvel később már kétszer annyi kislány volt, mint kisfiú.

Ez a jelenség azonban nem csak a rezervátumban figyelhető meg. Szintén statisztikai adatok alapján jelenthetjük ki, hogy az USA-ban és Japánban is kevesebb fiúgyermek született az elmúlt 50 év távlatában, habár ez korántsem akkora mértékű csökkenés, mint amekkora az említett indiánrezervátumot érinti.
Miközben a fiúgyermekek születési arányának lecsökkenés-okozóját keresték, több lehetőség is felmerült a megoldást illetően. Sokan azt gondolták, hogy az állandó stressz, vagy a késői életkorra kitolódott gyermekvállalás lehet az oka annak, hogy kevés fiú születik, de többségben a környezeti szennyezettségre utalnak.

A környezetet manapság számtalan dolog szennyezi, amelyek nemcsak a talajszintet érintik, de a levegőbe is egyre nagyobb mértékben jutnak el. Itt nemcsak a közlekedési eszközök által kibocsájtott gázokra kell gondolnunk, hanem a gyárak, atomerőművek, nem megfelelően vezetett háztartások (nem szelektíven válogatott hulladék, töltőgázok palackok, és elhasznált elemek eldobása) és még sok más által okozott szennyező folyamatokra. Ezek mellett a gyárak nemcsak a levegőbe, de a vizekbe is ömlesztik szennyező anyagaikat. Ennek következtében a folyók, a tavak, és a tengerek élővilága nagymértékben kipusztulhat, mivel a vegyi anyagok a vízből az oxigént vonják el leginkább.