A boldogság a hosszú élet titka

Brit kutatók kutatási eredményei arról tettek tanúbizonyságot, hogy aki boldogabb, az tovább él. Azt azonban leszögezték, hogy maga a boldogság önmagában nem jelent extra hosszú életet és azt sem, hogy a boldogtalanság miatt hamarabb érne véget az életünk.

A Londoni Főiskola Népegészségügyi Tanszékének igazgatója, Andrew Steptoe, a kutatás vezetője úgy vélekedett, hogy a kutatás igen izgalmas dolgokat mutatott ki a túlélés és a folyamatosan változó, majd éppen aktuális hangulat alapján. Azt már megállapították, hogy van összefüggés a boldogság és az egészség között, a további feladat már csak az, hogy felmérjék: a boldogság hogyan segít az egészségi állapot javításában.

A kapcsolódási lehetőség a szilárd feltevésen alapszik, azonban jelenleg sokkal érdekesebb hogy milyen módon fejtheti ki a hatását. Steptoe, a szakértő úgy gondolja: az a feltevés helyénvalóbb, hogy a boldogság megvéd a betegségektől, mint az, hogy a betegség tesz minket boldogtalanná. Legalábbis a kutatás ezt támasztotta alá. A kutatás konklúziójaként megírt tanulmányt leközölték a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban is.

Összesen 3580 embert vizsgáltak meg 50 és 80 év között: a vizsgálat célja az volt, hogy a 24 órás megfigyelés alatt a nap folyamán a személyek négyszer is elmondják a pillanatnyi érzelmeiket, melyek a következők lehettek: boldogság, izgatottság, elégedettség, aggódás, félés, vagy szorongás. A tudósok célja az volt, hogy a vizsgált személyek pozitív és negatív érzelmeit, benyomásait feltérképezzék.

A kutatást követő 5 évben a negatív érzelmeket prezentáló emberek 7 százaléka elhunyt, szemben azokkal, akik pozitív érzelmekről tettek bizonyságot, az utóbbi érintettek közül 3,6 százalékban hunytak el.

A kutatók miután elvégezték a felmérés összegzését, elkülönítették az olyan esetleges befolyásoló tényezőket, mint a jövedelem, nem, depresszió és az egészségi állapot. A végső összegzés után megállapították, hogy a boldog emberek 35 százalékkal kevesebb eséllyel hunytak el, mint a boldogtalanok. Steptoe azonban azt is leszögezi, hogy a kutatás eredménye nem magyarázható azzal a ténnyel, hogy a boldogabb emberek fiatalabbak, gazdagabbak, egészségesebbek, vagy tanultabbak lettek volna.

A kutatást végző szakemberek arra a kérdésre is válaszoltak, hogy a depresszió összefügg-e a túléléssel, azonban elmondásuk szerint a szorongás egy már kialakult betegséggel együtt jelentkezik.