A porckopás ellen van megoldás

A porckopás nem csak az idős emberek betegsége. Míg a huszadik század elején a porckopást jellemzően a hetvenen túliak betegségének tartották, ma már egyre fiatalabbakat érint a probléma. A betegséget legtöbb esetben az ötvenes korosztály köreiben diagnosztizálják.

A porckopás azonban megelőzhető, de legalábbis lassítható a folyamat. Ezért persze nekünk is tennünk kell porcaink védelméért.

Porcról porcra

A megelőzésben talán a legfontosabb szerepe a mozgásnak van. Még akkor is, ha kisebb nagyobb fájdalmat érzünk a térdünkben, a forgónkban, a csípőnkben. A funkcionális gyógytorna abban segít, hogy az ízületek körül levő izomzat megerősödjön, így könnyítve azok terhelését.

A könnyített mozgás: így a séta, a vízitorna , a nordic walking, a kocogás természetes felületen ideális lehet ízületeink védelme szempontjából.

Fontos lenne még az ideális testsúly elérése: ugyanis a fölösleges kilók komoly terhelést jelentenek az ízületeknek.

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás pedig a porcszövet folyadéktartalmára is hatással van. Érdekes jelenség, hogy hogy reggel, ébredés után akár 2 cm-rel is magasabbak lehetünk, mint este: járkálásunk során a csigolyák közti porckorongokból kipréselődő folyadék miatt azok magassága csökken. Mindez persze éjszakai pihenésünk alatt korrigálódik.

Gyógyszerek, porcépítők

Léteznek olyan gyógyszerek, táplálékiegésztők, amelyekkel eredményesen javíthatjuk porcaink állapotát, de szedésük előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét. Tévhit azonban, hogy a porcok újra építhetők lennének, csupán lassítható a porckopás folyamata. Létezik injekciós kúra is, amely egyszerre fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.

Az úgynevezett porcépítő szerek hatóanyagai a glükózamin-, a kondroitin-szulfát és a hialuronsav a porcszövet fontos építőanyagai. Mindhárom javítja a porc vízmegkötő képességét, így elősegíti a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását, és gátolja a porcot bontó enzimek működését, azaz a lebontó folyamatokat. Ezen hatások együttesen valóban képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát.