A legszebb horvátországi úti célok

Horvátország az egyik legkedveltebb úti cél a nyaralás során és ez nem véletlen: néhány óra leforgása alatt máris pálmafák tövében áztathatjuk a lábunkat, természetesen a sós tengerben. Íme néhány ajánlott látnivaló, amit hiba lenne kihagyni!

Pula

Az Isztriai félsziget híres legnagyobb városáról, Puláról. A helyiség valódi pompáját Julius Cézár uralkodása alatt élte, a császár halála után azonban hanyatlásnak indult.

Persze ebből a napjainkban odatévedő turista mit sem vesz észre, pláne, ha megtekinti azt a hatalmas amfiteátrumot, ahol anno gladiátorok küzdöttek az életükért.

A 20 000 fő befogadására képes ókori csoda hatalmasabb, mint a Római Colosseum.

A várost gyönyörű kikötője, hatalmas, pálmafáktól zöldellő parkja, és a meredek sziklafallal tarkított fürdőhelye teszi igazán egyedülállóvá.

Krk-sziget

A Krk-sziget népszerűségét többek között könnyű és gyors megközelíthetőségének köszönheti.

Nagyon népszerű úti cél a magyar turisták számára, ami nem is csoda, hiszen az előbb említett előnyei mellett egy fantasztikus, tipikus horvátországi vidéket tár elénk, mindössze pár óra leforgása alatt.

krk

Krk nem annyira a látnivalóiról, mint inkább csodás strandjairól híres. Nem maradhat ki a tervből a szinte állandóan hullám verte Baska (ahol egyébként akvárium is üzemel), Vrbnik keskeny utcái, a hegyről tökéletes kilátással, Stara Baska, a hihetetlenül látványos, kavicsos partjával és persze a Solinei-öböl, a kihagyhatatlan iszappakolással.

Losinj

Losinj különlegességét egyedi klímájának és növénytakarójának köszönheti, ugyanis az ide tévedő hajósok több mint 1000 féle növényt honosítottak meg a szigeten, aminek csaknem negyede gyógynövény.

A növények gyógyhatása és a sós levegő már az 1800-as években is felkeltette a tehetős, gyógyulni vágyó betegek figyelmét.

Losinj szigete tökéletes úti célnak bizonyul, hiszen mind a családos, mind a kalandvágyó párok megtalálják számításaikat, köszönhetően a változatos strandoknak, a 30 kilométeres, parton tekergő, betonozott gyalogútnak és a híres delfinrezervátumnak.

Zadar

Zadart már a középkorban is csodás kőfalak vették körül, amiknek (nem feltétlenül rossz állapotú) maradványaival napjainkban is lépten-nyomon szembesülhetünk, ha úti célként választjuk ezt a hihetetlen hangulatú várost.

A csodás templomok, parkok, a keskeny mediterrán utcácskák a kávézókkal megtűzdelve minduntalan összeköttetésben állnak a tengerparttal, ahol a Nap emlékműve mellett, a Tengeri orgona morajlását hallgatva életre szóló látványban és élményben lehet részünk.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak csak az elmúlt két évtizedben váltak igazi turistacélponttá hazánk utazói számára, pedig a park már 1979-től a világörökség részét képezi.

A felbecsülhetetlen értékű és szavakkal leírhatatlan látványt nyújtó vízeséseket egy kirándulónak sem szabad elmulasztania.

plitvice

A park, és egyben az ország legmagasabb vízesése 78 méterről zúdul alá, megtekintéséig hosszan kanyargós, szerpentines utakon, nem ritkán fagerendákon kell haladnunk.

Az egyensúlyozás azonban megéri, hiszen szédületes, türkizkék tavak, egymástól teljesen különböző vízesések és a legcsodálatosabb növényzet tárul a szemünk elé.

Krka Nemzeti Park

Ha a Plitvicei-tavakat megemlítettük, nem mehetünk el szó nélkül a délebbre fekvő, Krka Nemzeti Park mellett sem.

A Krka folyó hosszasan tekeregve, felduzzasztott tavak és vízesések által jut el a Földközi-tengerig. Olyan csodás tájat varázsolt maga köré, ami méltán viselheti a nemzeti park címét.

Legfőbb nevezetessége a Skradinski buk, avagy a nagy vízesés, ami 400 méter hosszan és 100 méter szélesen tör a mélybe, hatalmas robaj társaságában.

Akik ide tévednek, nem csak csodás látványban, hanem hihetetlen élményben ugyancsak részesülnek, ugyanis a parkban fürödni is lehet, s bizony mindenki szeretné elmondani magáról, hogy egy vízesés lábánál frissítette fel magát.

A parkban kiépített úthálózat van, így nagy részét busszal, autóval, kerékpárral szintén megtehetjük, de élhetünk a felejthetetlen hajózási lehetőséggel is.

Közeli látnivalók
Skocjan barlang

További kirándulástippek
Almería látnivalók
Rimini utikalauz
Le MuCEM
Tripsdrill
Diadalív

Utazási ajánlatok
Bielefeld szállás
Firenze szállás