A termálfürdő elképesztő hatásai

Napjainkra a fürdőkultúra szerves részévé vált a termálfürdők látogatása. Egyesek pihentető, relaxáló hatása miatt élnek a lehetőséggel, míg mások célzottan egészségügyi problémákkal látogatnak el a termálfürdőkbe, gyakran orvosi javaslatra.

Hazánkban rendkívül népszerű a termálfürdő

Az egyre növekedő érdeklődést és igényt új és új fürdők létesítésével igyekszenek kielégíteni. A külföldi vendégek mellett rengeteg hazai lakos látogatja a létesítményeket, amelyek egyre nagyobb tömegeket vonzanak.

Mitől termálfürdő a termálfürdő?

Hivatalosan a termálvíz attól termálvíz, hogy hőmérséklete meghaladja testünk hőmérsékletét. Magyarország rendkívül gazdag termálvizek tekintetében, tartalékaink világméretűek, Európában pedig végképp kiemelkedőek.  A legtöbb ásvány- és gyógyvizünk alkalmas fürdésre és ivókúrára is. Jelenleg Magyarországon több mint 1000 olyan kút van, mely 30 °C feletti vizet ad, és ezek többsége gyógyvíz is egyben. A kutak hozzávetőlegesen háromnegyede az Alföldön van. Az ország közel 150 forró vizű fürdője közül 36 speciális gyógyfürdő, melyeknek vize tartalmaz többek között jódot, kénsavat, sót, brómot.  Méltán mondhatjuk, hogy hazánk egyedülállóan fontos térség a termálvíz tekintetében.

Szigetvari furdo

A termálfürdő pozitív hatásai

A föld mélyéről feltörő vizek egészen más összetételűek, mint a felszíni vizek. Ásványianyag-tartalmuk nagyon jó hatással van a bőrre és a szervezetre. A meleg víz fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású, és nem mellesleg szervezetünk az emelkedett hő hatására elkezdi üríteni a salakanyagot. A vízből felszabaduló gázokat belélegezve enyhülhetnek az asztmás és allergiás problémáink.  Egyes kutatások és tanulmányok szerint a termálvíz nyugtatólag hat a kismamákra is, intenzívebb alvást tapasztaltak és a vegetatív egyensúly javulását. Mindezen túl a babákra is határozottan jótékony hatással voltak a termálvizes babaúsztatások: néhány hét után nyitottabbak és érdeklődőbbek lettek a külvilággal szemben. Ajánlott a termálfürdő krónikus ízületi gyulladásokra, törések rehabilitációjára, meszesedés és csontproblémák okozta merevségre és számos más egészségügyi problémára.

Akár pihenni, akár gyógyulni szeretnénk, egy termálfürdőben eltöltött hétvége nem lehet rossz befektetés!
Forrás: Fürdő Figyelő